• Βοήθησέ μας να σώσουμε τη μέλισσα!

                                               

  Αγοράζοντας μια συσκευασία Όρος Μαχαιρά μέλι Ανθέων 480γρ. μπορείς να συμβάλεις και εσύ στην προσπάθεια για διάσωση των μελισσών, φυτεύοντας απλά τους σπόρους που έρχονται μαζί με τη συσκευασία.

  Η ενέργεια αυτή εμπίπτει στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας μας και σε μία προσπάθεια να αναδείξουμε τη σημασία της μέλισσας στο οικοσύστημά μας, αλλά και για να ευαισθητοποιήσουμε το καταναλωτικό κοινό, ώστε να σταθεί αρωγός στη διαδικασία διάσωσής τους. Το φακελάκι με τους σπόρους, θα βρίσκεται πάνω στη συσκευασία Όρος Μαχαιρά μέλι Ανθέων 480γρ. και θα είναι διαθέσιμο προς πώληση σε όλες τις μεγάλες υπεραγορές της Κύπρου.

  Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, εκτιμάται ότι πάνω από το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής εξαρτάται από τα έντομα-επικονιαστές, δηλαδή τις μέλισσες. Από τα 100 είδη καλλιεργειών, τα οποία παράγουν το 90% της παγκόσμιας τροφής, 71 επικονιάζονται από τις μέλισσες, άρα εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς την αναγκαιότητα της διάσωσής τους και τη σημασία τους στη διατροφική αλυσίδα. Χωρίς τις μέλισσες, εκατομμύρια άνθρωποι και ζώα θα υπέφεραν από στέρηση τροφής στον πλανήτη Γη.

  Είναι καθήκον όλων μας να συνεισφέρουμε στον αγώνα για τη διάσωσή τους και ευελπιστούμε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια θα αποτελέσει ένα λιθαράκι στη συνολική προσπάθεια για την προστασία τους.

   

 • Η μέλισσα ανακηρύχθηκε το πιο σημαντικό έμβιο ον στον πλανήτη

                                                 

  Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Earthwatch Institute, τα οποία παρουσιάστηκαν στην τελευταία σύνοδο της Βασιλικής Γεωγραφικής Ένωσης του Λονδίνου, οι μέλισσες είναι το πιο σημαντικό είδος στον πλανήτη.

  Οι επιστήμονες, όμως, κατέληξαν και σε ένα άλλο συμπέρασμα: οι μέλισσες ήδη βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου αφανισμού.

  Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι μέλισσες έχουν αφανιστεί κατά 90%.

  Οι λόγοι είναι πολλοί και ποικίλουν ανάλογα με την περιοχή, όμως ανάμεσα στους σημαντικότερους είναι: η μαζική αποψίλωση δασών, η έλλειψη ασφαλών χώρων για φωλιές, η έλλειψη λουλουδιών, η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων και οι αλλαγές στο έδαφος.

  Γιατί οι μέλισσες θεωρούνται ως τα πιο σημαντικά είδη στον πλανήτη;

  Το Μελισσοκομικό Επιχειρηματικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Μαγιόρ και η Μελισσοκομική Ένωση Χιλής πραγματοποίησαν μια μελέτη στην οποία κατέδειξαν ότι οι μέλισσες είναι το μόνο έμβιο ον που δεν φέρει κανενός τύπου παθογένεια, μύκητα, ιό ή βακτήριο.

  Ο αγροτικός κόσμος εξαρτάται κατά 70% από αυτά τα έντομα. Εβδομήντα στα εκατό τρόφιμα που παράγονται σχετίζονται με κάποιο τρόπο με τις μέλισσες.

  Επίσης, η επικονίαση των μελισσών επιτρέπει την αναπαραγωγή των φυτών από τα οποία τρέφονται εκατομμύρια ζώα. Χωρίς αυτές, η πανίδα θα αρχίσει σύντομα να εξαφανίζεται. Τέλος, το μέλι που παράγεται από τις μέλισσες, όχι μόνο χρησιμεύει ως τρόφιμο, αλλά προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία και το δέρμα μας.

  Σύμφωνα με μια εκτίμηση του Άλμπερτ Αϊνστάιν, “αν οι μέλισσες εξαφανιστούν, απομένουν στον άνθρωπο τέσσερα χρόνια ζωής”.

  Γιατί κινδυνεύουν;

  Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ελβετίας, ένας λόγος που οι μέλισσες κινδυνεύουν είναι τα κύματα που παράγονται λόγω της τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου, τα κύματα που παράγονται κατά τη διάρκεια των κλήσεων είναι ικανά να αποπροσανατολίσουν της μέλισσες και να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. 

  Ο ερευνητής Ντάνιελ Φαβρ και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν 83 πειράματα που απέδειξαν ότι στην παρουσία αυτών των κυμάτων, οι μέλισσες παράγουν ένα θόρυβο δέκα φορές μεγαλύτερο από το κανονικό, συμπεριφορά που δεν μένει απαρατήρητη και από άλλες μέλισσες: κινδυνεύουν και πρέπει να εγκαταλείψουν την κυψέλη τους.

  Αναμφισβήτητα, ο σημαντικότερος λόγος που τις απειλεί της είναι η συνεχής απεντόμωση των καλλιεργειών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που συμβαίνει στην Κολομβία, όπου τα τελευταία τρία χρόνια το 34% των μελισσών πέθανε από δηλητηρίαση.

  Υπάρχει λύση για το πρόβλημα;

  Υπάρχουν λύσεις. Το πρόβλημα είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να τις εφαρμόσουμε, επειδή υπάρχουν πολύ εδραιωμένες πρακτικές στον τομέα της παραγωγής και της γεωργίας. Εντούτοις, τρεις λύσεις προτείνονται με την ελπίδα ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν βραχυπρόθεσμα:

  Απαγόρευση και όχι μείωση της χρήσης τοξικών παρασιτοκτόνων.
  Προώθηση απολύτως φυσικών αγροτικών εναλλακτικών
  Συνεχής έρευνα και παρακολούθηση της υγείας, της ευημερίας και της διατήρησης των μελισσών.
  “Είναι ζωτικής σημασίας να καθιερωθεί η στρατηγική φύση της προστασίας και της αναπαραγωγής των μελισσών και άλλων επικονιαστών. Αν δεν γίνει αυτό, σε δέκα χρόνια δεν θα υπάρχουν μέλισσες στην Κολομβία. Αυτό θα οδηγήσει σε τροφική καταστροφή και κρίση για την υγεία στη χώρα”, ήταν το μήνυμα του Λουτσιάνο Γκρισάλες, εκπροσώπου του Εμπορικού Επιμελητηρίου της χώρας.

  Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Physics and Astronomy Zone, στις 4 Ιουλίου 2019 και μεταφράστηκε από Pass world.

 • Τσιζκέικ με καρύδια και γέμιση από τυρί και μέλι

                                            

  Υλικά

  Για τη βάση
  200 γρ. μπισκότα digestive
  100 γρ. καρύδια
  200 μαργαρίνη λιωμένη
  Για τη γέμιση
  250 γρ. τυρί κρέμα
  250. μαλακό κατσικίσιο τυρί
  4 κ.σ χοντροτριμμένα καρύδια
  100 γρ. κρέμα γάλακτος
  ¾ φλ. μέλι + ¾ φλ. μέλι
  1 κ.σ. τριμμένη κανέλλα

  Εκτέλεση

  Βάζουμε τα καρύδια, τα μπισκότα και τη μαργαρίνη στη μουλινέτα και δουλεύουμε για 4 -5 λεπτά να θρυμματισθούν και να ενωθούν καλά τα υλικά. Απλώνουμε το μείγμα σε φόρμα με σούστα και το πιέζουμε με τις παλάμες μας ομοιόμορφα στον πάτο να έχει παντού το ίδιο πάχος. Ανακατεύουμε με το μίξερ τα τυριά, το μέλι  και την κρέμα γάλακτος να ενωθούν καλά.  Αφήνουμε το μίξερ, ρίχνουμε μέσα τα καρύδια και ξανα –ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Απλώνουμε την κρέμα επάνω στη βάση και βάζουμε στο ψυγείο 5 -6 ώρες. Ρίχνουμε στην επιφάνεια μέλι, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και σερβίρουμε το τσιζκέικ κομμένο σε τρίγωνα.

  ΠΗΓΗ

 • Μους μελιού

                             

   

  Υλικά

  500 ml  γάλα
  150 γρ.  μέλι
  4 κρόκοι αβγών
  25 γρ. ζελατίνη
  500  γρ. σαντιγί

  Εκτέλεση

  Ζεσταίνουμε το γάλα με το μέλι. Χτυπάμε καλά με το μίξερ τους κρόκους και τους ζεματίζουμε ρίχνοντας με κουτάλα λίγο –λίγο το μείγμα γάλακτος –μελιού. Διαλύουμε τη ζελατίνη σε λίγο βραστό νερό. Τραβάμε από τη φωτιά το σκεύος, προσθέτουμε τη ζελατίνη και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σουρώνουμε από λεπτή σίτα και βάζουμε στο ψυγείο γύρω στη μία ώρα. Προσεκτικά, ανακατεύουμε με τη σαντιγί. Μοιράζουμε σε ποτήρια ή μπολ και αφήνουμε στο ψυγείο γύρω στις 5 ώρες, πριν σερβίρουμε.

   

  ΠΗΓΗ

   

   

   

   

   

   

 • Το μέλι «Όρος Μαχαιρά» πιστοποιημένο με το σήμα ποιότητας των οργανωμένων συνόλων των μελισσοκόμων

                                                          

   

  Το μέλι μας, το μέλι «Όρος Μαχαιρά» μετά τα βραβεία ποιότητας Superior Taste Award από τον διεθνή διαγωνισμό γεύσης του οργανισμού ITQI (International Taste and Quality Institute) και το Silver Honey Award από τον διαγωνισμό London Honey Awards, πιστοποιείται και με το σήμα ποιότητας των οργανωμένων συνόλων των μελισσοκόμων!

   Το σήμα αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση των μελισσοκόμων, πιστοποιεί ότι το μέλι είναι 100% κυπριακό καθώς προέρχεται αποκλειστικά από νέκταρ κυπριακών λουλουδιών, και αυτό εξασφαλίζεται μέσα από τους αυστηρούς ελέγχους αυθεντικότητας που διενεργεί το κρατικό χημείο (μέθοδος καθορισμού γεωγραφικής προέλευσης). Επίσης, οι καταναλωτές μπορούν να αισθάνονται σίγουροι πως «το μέλι έχει παραχθεί από παραγωγούς της Κύπρου οι οποίοι μέσα από συνεχή σεμινάρια σε Κύπρο και εξωτερικό, έμαθαν να τηρούν όλες τις ορθές μελισσοκομικές πρακτικές, που προβλέπουν οι κανονισμοί στη μελισσοκομία, καθώς και τις αυστηρές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτως ώστε τόσο στην παραγωγή όσο και στην εμφιάλωση να εξασφαλίζουν την πιο ψηλή ποιότητα και η θρεπτική αξία του μελιού να παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα, δηλαδή το μέλι να παραμένει αναλλοίωτο και αγνό φυσικό προϊόν» προστίθεται. 

  Εμείς, ως «Όρος Μαχαιρά» έχουμε παράδοση στην προσπάθεια προστασία και ανάδειξης τόσο του κυπριακού μελιού όσο και των σωστών μελισσοκομικών πρακτικών. Είμαστε σίγουροι ότι όλοι εσείς, που μας τιμάτε εδώ και χρόνια, το ξέρετε από πρώτο χέρι. Τώρα με το σήμα ποιότητας των οργανωμένων συνόλων των μελισσοκόμων αυτό πιστοποιείται και επίσημα. Από εδώ και πέρα, σε όλες τις συσκευασίες μελιού «Όρος Μαχαιρά» θα υπάρχει το σήμα (φωτογραφία) που θα πιστοποιεί τόσο το γεγονός ότι το μέλι «Όρος Μαχαιρά» είναι 100% κυπριακό όσο και το γεγονός ότι παράγεται με ορθές μελισσοκομικές πρακτικές. 


This website is created and hosted by Website.com's Site Builder.