11 Σπάνια Είδη Μελιού
Τα μέλια από διαφορετικές χώρες διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους ως προς τη γεύση, το άρωμα και το χρώμα τους, επειδή προέρχονται από διαφορετικά φυτά, και παράγονται σε περιοχές με διαφορετικές κλιματικές συνθήκες. Παρακάτω παρουσιάζουμε 11 σπάνια είδη μελιού από διάφορες περιοχές του κόσμου. Το καθένα είναι μοναδικό, δυσεύρετο και σε πολλές περιπτώσεις πολύ ακριβό.
Μη ξεχνάτε οτι στην Κύπρο βρίσκουμε μόνο μέλι ανθέων και θυμαρίσιο. Τα μέλια διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: τα μέλια ανθέων που προέρχονται από το νέκταρ των λουλουδιών (π.χ. θυμαρίσιο) και τα μέλια μελιτωμάτων (π.χ. πευκόμελο) που προέρχονται από κάποια έντομα που παρασιτούν πάνω στα φυτά και από τα οποία απομυζούν τους χυμούς τους και στην συνέχεια τους αποβάλουν σαν ζαχαρούχους χυμούς, με την μορφή μικρών σταγονιδίων. Στην Κύπρο δεν παράγουμε μέλια μελιτωμάτων.
Πάμε λοιπόν να δούμε 11 σπάνια μέλια που επιλέξαμε για εσάς.
- Μέλι ασφάκας. Στην Ελλάδα συναντάμε μια πολύ σπάνια ποικιλία που προέρχεται από την ασφάκα. Παρόλο που η ασφάκα είναι ένας συνηθισμένος θάμνος στην Ελλάδα, η δυσκολία των μελισσών να εισχωρήσουν εσωτερικά του λουλουδιού τις αποδυναμώνει. Έτσι οι μελισσοκόμοι αποφεύγουν την παραγωγή μελιού από την ασφάκα.
- Μέλι αβοκάντο. Στην Καλιφόρνια , τη Φλόριντα και στο Μεξικό συλλέγεται αυτό το άγνωστο είδος μελιού. Τους καλοκαιρινούς μήνες, τα δέντρα αβοκάντο εμφανίζουν λευκά λουλούδια που προσελκύουν τις μέλισσες. Το μέλι αβοκάντο διαθέτει πολύ σκούρο χρώμα και η γεύση του δεν έχει καμία σχέση με το αβοκάντο. Η γεύση του θυμίζει σιρόπι καστανής ζάχαρης.
- Μέλι leatherwood Τασμανίας. Παράγεται αποκλειστικά στην Τασμανία της Αυσταλίας από το νέκταρ των λουλουδιών του δέντρου Leatherwood. To leatherwood διαθέτει λευκά άνθη που ανθίζουν μόνο για λίγες εβδομάδες κάθε χρόνο. Έτσι η παραγωγή είναι εποχική και απαιτητική. Διαθέτει έντονο άρωμα και δυνατή γεύση.
- Μέλι οξύδεντρου (sourwood) Αμερικής. Στα Απαλάχια Όρη της Αμερικής οι μέλισσες αξιοποιούν το νέκταρ του οξύδεντρου για να δημιουργήσουν ένα μέλι με νότες καραμέλας, γλυκάνισου και σφένδαμου. H παραγωγή είναι περιορισμένη λόγω της σύντομης περιόδου ανθοφορίας.
- Μέλι Ulmo Χιλής. Εξαιρετικά σπάνια ποικιλία προερχόμενη από το υπό απειλή δέντρο με επιστημονική ονομασία Eucryphia cordifolia (ulmo tree) που συναντάται στα τροπικά δάση της Χιλής. Το δέντρο παράγει ροζ ή λευκά λουλούδια τα οποία ανθίζουν μεταξύ Φλεβάρη και Απρίλη. To μέλι ulmo διαθέτει ανοιχτό κεχριμπαρένιο χρώμα και έντονη γλυκύτητα.
- Μέλι Tualang Μαλαισίας. Πολύ ιδιαίτερη ποικιλία καθώς παράγεται από τις γιγαντιαίες μέλισσες του είδους Apis dorsata, οι οποίες χτίζουν τις κυψέλες τους ψηλά στα δέντρα Tualang. Το νέκταρ συλλέγεται από τα γύρω φυτά του δάσους και όχι από το δέντρο Tualang. Διαθέτει σκούρο χρώμα και έντονη γεύση με ελαφρώς πικρή επίγευση.
- Mέλι ερείκης. Παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών του φυτού ρείκι. Η Σκωτία έχει μεγάλη παραγωγή της συγκεκριμένης ποικιλίας αλλά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε και την Ελλάδα να αναπτύσσεται. Στην Ικαρία το αποκαλούν αναματόμελο. Το μέλι ερείκης διαθέτει κεχριμπαρένιο χρώμα και έντονη γεύση.
- Μέλι Eυκαλύπτου Αυστραλίας (red gum honey). Προέρχεται από το είδος Eucalyptus camaldulensis (Ευκάλυπτος του Καμαλντόλι) το οποίο φυτρώνει μόνο σε περιοχές της Αυστραλίας. Το συγκεκριμένο μέλι παράγεται σε μικρές ποσότητες λόγω της σπανιότητας του δέντρου το οποίο ανθίζει μόνο για 2 μήνες. Γευστικά διακρίνεται για την ιδιαίτερη και πλούσια γεύση του.
- Μέλι Ευκαλύπτου Melliodora Αυστραλίας (yellow box honey). Παράγεται από το νέκταρ του Eucalyptus melliodora το οποίο συναντάται αποκλειστικά στην Αυστραλία. Συνήθως διαθέτει σκούρο χρώμα και έντονη, γλυκιά γεύση με νότες από καραμέλα ή toffee.
- Μέλι Sidr Υεμένης. Εξαιρετικά ακριβό και σπάνιο είδος μελιού. Παράγεται από το νέκταρ του δέντρου sidr το οποίο είναι εγγενές στην Υεμένη. Συλλέγεται μόνο δυο φορές το χρόνο και τα αποθέματα εξαντλούνται γρήγορα. Έχει παχύρρευστη υφή και σκούρο χρώμα.
- Μέλι Tupelo Αμερικής. Το δέντρο Nyssa ogeche, γνωστό ως White Tupelo tree, φυτρώνει μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές στα νοτιανατολικά των ΗΠΑ. Τα δέντρα αυτά ανθίζουν για σύντομο χρονικό διάστημα. Το μέλι tupelo διαθέτει ελαφριά και βουτυρώδη γεύση.